مقدمه

مرکز آموزشی سلول­های بنیادی برای همه با هدف توسعه و ترویج علوم نوین زیست پزشکی و با نگاه بسط عدالت آموزشی در سال 1390 بصورت رسمی فعالیت خود را در پژوهشگاه رویان آغاز نمود. این مرکز با ارائه انواع برنامه­های آموزشی بخصوص برای مخاطبین دانش­آموز به سرعت در بین مراکز آموزشی موقعیت خود را پیدا نمود، به نحوی که روز به روز بر حجم تقاضاها و گستره پراکندگی این تقاضاها از اقصی نقاط ایران افزوده می­گردید.

حجم بالای تقاضا و عدم ظرفیت فضای آموزشی از یک سو و همچنین عدم امکان حضور بسیاری از علاقمندان از مناطق کمتر برخوردار و دور از پایتخت از سوی دیگر این مرکز را برآن داشت تا با طرح ایده راه­اندازی و تجهیز یک آزمایشگاه سیار در قالب اتوبوس سیار آزمایشگاهی بر این محدودیت­ها فائق آمده و دانش­آموزی به دلیل عدم توانایی حضور در پژوهشگاه رویان از این امکان محروم گردد.

شکل گیری ایده

ایده راه­اندازی آزمایشگاه سیار آموزشی با الهام گیری از نمونه­های موفق و مشابه خارجی و ظرفیت­های موجود در داخل کشور توسط جمعی از پژوهشگران دغدغه­مند پژوهشگاه رویان در سال 91 شکل گرفت. بر اساس این ایده می­بایست وسیله­ایی نقلیه­ایی انتخاب می­شد که ظرفیت تجهیز و تغییر کاربری به عنوان یک آزمایشگاه سیار را دارا بوده و بتواند حداقل پذیرای 10 نفر فراگیر به­طور همزمان را داشته باشد. این ایده همه­ی گزینه­های پیش رو را به یک گزینه نهایی ختم می­نمود، تجهیز و تغییر کاربری یک دستگاه اتوبوس.

مذاکرات و همکاری­های اولیه

 بعد از نهایی شدن ایده راه­اندازی اتوبوس سیار آزمایشگاهی مذاکرات جهت تامین اعتبار و تجهیزات مورد نیاز برای اجرایی شدن این ایده آغاز شد. به این ترتیب مقرر گردید که شهرداری تهران با در اختیار قراردادن یک دستگاه اتوبوس طی قراردادی(عقد عاریه) 5 ساله و همچنین اختصاص 3 میلیارد ریال جهت تجهیز و آماده­سازی اتوبوس(جدول1-1) و ستاد سلو­های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری نیز با اختصاص یک میلیارد و دویست میلیون تومان گرنت از سویی دیگر در اختیار پژوهشگاه رویان به منظور فعالیت­های ترویجی و آموزشی قرار گیرد.

شروع عملیات اجرایی

با تامین اعتبار و همکاری بسیار خوب شهرداری تهران و شرکت واحد اتوبوس­رانی تهران و بعد از در اختیار قرار دادن یک دستگاه اتوبوس، فاز اجرایی کار آغاز شد. طراحی و اجرای این بخش توسط شرکت پادزانیچ و با نظارت پژوهشگاه رویان به مدت 6 ماه به طول انجامید. و در نهایت درتابستان سال 93 اتوبوس آماده بهره­برداری و تحویل پژوهشگاه رویان گردید.

افتتاح رسمی آزمایشگاه سیار آزمایشگاهی

تیر ماه سال99 آزمایشگاه سیار آموزشی پژوهشگاه رویان در آیینی با حضور مسئولان وقت پژوهشگاه رویان، جهاد دانشگاهی، معاونت علمی ریاست جمهوری و شهرداری تهران و در حضور اصحاب رسانه بصورت رسمی افتتاح و آغاز به کار نمود.

آغاز به کار رسمی و شروع برنام های آموزشی

با افتتاح رسمی آزمایشگاه سیار آموزشی پژوهشگاه رویان و خبری شدن این اتفاق در رسانه­ها سیل درخواست­ها به سمت پژوهشگاه جهت استفاده از این امکان روانه شد. درخواست­های فراوان که از سراسر ایران برای مرکز سلول­های بنیادی برای همه  می­آمد حکایت از استقبال چشم­گیر مراکز آموزشی سراسر کشور از این اتفاق مبارک داشت. با برنامه­ریزی­های انجام شده و پس از اولویت­بندی­های صورت گرفته این اتوبوس در قالب برنامه­های آموزشی متنوع نیم­روزه تا چند روزه با استقرار در مراکز آموزشی مورد درخواست فعالیت­های آموزشی خود را آغاز نمود.

این برنامه­ریزی عموما در قالب ارائه 5 سرفصل کارگاهیِ آشنایی با روش­های کشت و نگهداری سلول­های بنیادی، آشنایی با حیوانات مدل آزمایشگاهی، آشنایی با روش­های مطالعه بافت(هیستولوژی)، آشنایی با تکنیک­های مهندسی ژنتیک و زیست­شناسی مولکولی و مهندسی بافت به عموم علاقمندان ارائه می­گردد.

این اتوبوس تا کنون توانسته است هزاران مخاطب از اقصی نقاط ایران و جهان را در برنامه­های متنوع خود آموزش دهد. همچنین حضور در انواع رویدادهای آموزشی و پژوهشی، حضور در جشنواره­ها و کنگره­های ملی و بین المللی از دیگر دست­آوردهای این اتوبوس است.